Program

Mer information

Eftersom information samt inbjudan med länkar till eventuella Zoom-föredrag skickas ut till dem som finns med på vår maillista vill vi återigen påminna om att det är viktigt att du, om du inte vill missa något, ser till att vi har din aktuella e-postadress. Har du inte tidigare uppgivit den eller är osäker på om du har gjort det, alternativt har bytt adress, skickar du dina uppgifter till oss på medlem@sallskapetblomstervannerna.se

Tidigare programpunkter

Utflykt 28 augusti

Trädgården och konsten
När: Söndagen den 28 augusti kl. 14.00.
Plats: Hemma hos Eva Björkström i Nacka (samåkning för de som vill från Stuvsta station)
Pris: 100 SEK
Anmälan: Senast 22 augusti genom att pengar sätts in på Blomstervännernas konto (obs. ange ditt namn).
Välkommen att följa med hem till konstnären Eva Björkström som i sin konst får inspiration av sin trädgård. Vi kommer att få en guidad visning och Eva kommer berätta både trädgården och sin konst. Nedan finns en länk till Eva’s web-sida där ni hitta massor av youtube filmer som visar hennes fantastiska trädgård.
TRÄDGÅRDEN | Evabjorkstrom

Föredrag 27 september

Trädgårds-lunden och dess växter
När: Tisdagen den 27 september kl. 19.00
Plats: Folkes (Sjödalstorget 1, Huddinge centrum)
Föredragshållare: Pia Myrberg
Pia Myrberg från Torvan Trädgård i Tullinge kommer att berätta om lunden och om vilka växter som passar och trivs i den miljön. Vi kommer att få se bilder på ett stort antal underbara lundväxter och hon kommer också att ha med sig vårlökar till försäljning. Nedan finns länken till hemsidan.
Torvan Trädgård

Föredrag 18 oktober

Nyttan med bin
När: Tisdagen den 18 oktober kl. 19.00.
Plats: Folkes (Sjödalstorget 1, Huddinge centrum)
Föredragshållare: Johann Lang
Pris: 70 sek för medlemmar, 100 sek för icke medlemmar
Johann Lang har arbetat med bin sedan 70-talet och är till yrket tecknare, fotograf, författare mm. Han har bl.a. skrivit boken ”Honung” där han har samlat fakta, recept och tips på hur man kan använda binas biprodukter. Vi kommer även få provsmaka honung från olika blomsorter och möjlighet att köpa Johanns böcker.

 

Föredrag 8 november

Välkommen till pionernas underbara värld!
När: Tisdagen den 8 november kl. 19.00.
Plats: Folkes (Sjödalstorget 1, Huddinge centrum)
Föredragshållare: Leena Liljestrand
Pris: 70 sek för medlemmar, 100 sek för icke medlemmar
Leena Liljestrand är grundare, ordförande och eldsjälen i Svenska Pionsällskapet. Leenas egen trädgård rymmer ca 220 pioner, såväl vanliga sorter och vildarter som sällsyntare samlarobjekt och mindre kända namnsorter.
Leena kommer att visa över ett hundratal bilder på olika pionskönheter och går genom plantering och skötsel, inklusive sjukdomar, den bästa planteringstiden, gödsling och klippning etc.
Det kommer också ges möjlighet att köpa frön och delta på ett lotteri

Frömöte 6 december

Frömöte med Jul fika 

När: Tisdagen den 6 december kl. 19.00 

Plats: Folkes (Sjödalstorget 1, Huddinge centrum) 

Aktiviteter: Genomgång av frölistan 

Frågesport med fina vinster Lotteri etc

Medverkan på mässan Nordiska trädgårdar 31 mars – 3 april.  

Föredrag: Planera din odling  Tisdagen den 5 april kl. 19.00, Folkes (Sjödalstorget 1, Huddinge centrum)
Föredragshållare: Annika Runnerstam
När man har tid att skörda är det inte alltid tomaterna är röda och zucchinin färdigvuxen. Med en såplan blir din odling enklare och roligare. Du slipper rangliga plantor – på grund av att du sått för tidigt – och slipper risken att så för sent med följden att grönsakerna inte blir färdiga i tid. Det går också att planera så att grönsakerna är färdiga för skörd när du inte är bortrest på semester. Du får tips på hur du gör en egen plan för din odling under året med tid för sådd, omskolning och skörd. Det blir också genomgång av hur man kan tänka när man väljer grödor och tips på bra sorter.

Utflykt: Linuddens trädgård/ Botanicus (Lennart Fredriksson),  Söndagen den 24 april


Vi medverkar på Trädgårdsdag i Hågelbyparken 14 maj i Tumba

Skansen helgen  21-22 maj med ett bord för att marknadsföra föreningen och sälja lite växter.  

Ytterligare ett tillfälle att träffas är på Huddingedagen 28 maj där vi kommer ha ett bord med blomsterförsäljning och annat. 

Utflykt: Hammartorps trädgård / Kröns trädgård, Lördagen den 18 juni (Pionens dag). 

 

 

Tisdagen den 15 mars kl. 18.00 Årsmöte. Ulf Nilsson från FOR kommer att berätta om klorpyralid via ZOOM till vårt rum på Folkes. 

Tisdagen den 1 mars  kl. 19.00 har vi  paret Orre på besök på Folkes i Huddinge centrum.  Det handlar om vårblommande lökar!

Frömöte och Quizz tisdag den 14/12 2021 kl 19.00 på Folkes

Det blir traditionsenligt luciafika med glögg, lussebulle och pepparkaka. Frölistan är färdig och kommer att finnas tillgänglig – som vanligt kommer vi att gå igenom några av de mest intressanta nyheterna. Vi kommer också att ha en frågetävling (quiz) med fina priser.

Tisdag den 16/11 kl. 19.00 2021 (Folkes).

Den här gången är det Eva Rönnblom som kommer till oss för att prata om vad man bör tänka på inför vintern. Hon kommer att svara på frågor om beskärning, gödsling, avmogning inför vintervilan, plantering och delning av växter, hur man bäst undviker olika typer av skadeangrepp m.m. Eva kommer även att anordna ett gratislotteri där man kan vinna trädgårdsböcker och växter. Alla deltagare bjuds dessutom på utsäde/kaffefrukter.

Tisdagen den 26/10 kl. 19.00 Höstens andra föredrag, även detta på plats i Folkes i Huddinge centrum.

Det är Bengt Carlsson från Klöva Naturträdgård som kommer att prata om rhododendron. I närheten av Strömstad och Idefjorden i norra Bohuslän ligger den två hektar stora trädgård där Bengt har som målsättning ”att förena naturens egna linjer och dekorativa blommande buskar och träd”, där ”inhemska växter som ljung, blåbär och ormbunkar får samsas med exotiska växter från Kina, Sikkim, Japan, Europa och Amerika”. Här driver Bengt en specialistplantskola för rhododendron och rhododendronhybrider, specifikt lämpliga för odlingszon 2-4. Bengt har även deltagit i flera botaniska expeditioner till Himalaya. Gå gärna in på rhododendron.nu för att läsa mer (här finns bl.a. artiklar om Bengts trädgård från DN, GP och Hemträdgården) och se på bilder.

Tisdag 26/9- 2021 19.00 på Folkes

Dags för höststartmöte med Agneta Östlund från Sveriges Pomologiska Sällskap som kommer att prata om beskärning av fruktträd. Den här gången blir det ju äntligen åter ett fysiskt möte på Folkes i Huddinge centrum. För den som fortfarande kanske känner sig lite tveksam till det vill vi bara meddela att vi har bokat en lokal beräknad för 40 personer, så att vi ska kunna sprida ut oss. Det kommer även att finnas handsprit tillgänglig.

Utflykt till Enköpings parker och Svartbäckens trädgård söndagen den 12 september 2021.

Vi lämnar Kungsklippeskolans parkering kl. 8.30 för att var framme i Enköping  ca 9.30. Vi promenerar runt i stadens kända parker i några timmar och äter sedan lunch på något trevligt ställe. Därefter far vi vidare till Svartbäckens trädgård mellan Uppsala och Enköping där man driver småskalig plantskola (fruktträd, bärbuskar, nötväxter och ätbart), håller på med fruktodling (äpple, päron, körsbär och plommon) samt sysslar med trädgårdsskötsel och design. I gårdsbutiken säljs det som är i säsong, t.ex. fruktträd, bärbuskar, valnötsträd, vinrankor, minikiwi, ölhumle, storfruktig hassel, perenna grönsaker (plantor) och örter. Det finns även loppis och galleri. När vi känner oss nöjda, eller 16.00 när butiken stänger, beger vi oss hemåt och beräknar vara tillbaka omkring 17.00. 

Pris: 250 kr (inkl. lunch), Anmälan görs genom inbetalning på pg. 34 55 30-0. Sista anmälningsdatum: 6 september

Utflykt till Utö 15/8 2021, heldag

Vi besöker Bos unika växthus och vandrar runt bland öns trädgårdar och odlingar.  

Tisdagen den 20 april 2021 19.00
Online – Zoom

Arts- and Craftsträdgården. Historia i dialog med vår tid.

Många med intresse för historiska trädgårdar och trädgårdshistoria brottas med frågan om hur vi kan stå i dialog med det förflutna och ta tillvara våra förfäders erfarenheter och det vackra som har skapats genom tiderna, samtidigt som vi vill undvika att historien låser vår förmåga att tänka nytt, kreativt och hållbart inför en okänd framtid. Mot bakgrund av detta kommer Maud Marion Laird Eriksen, trädgårdsmästare och lektor i teologisk etik vid Uppsala universitet, att berätta om Arts and Crafts-trädgårdar, med fokus på de idéer och den trädgårdspraktik som var moderna kring år 1900. Maud kommer också lyfta hur vi i samtida trädgårdar kan inspireras av Arts and Crafts på ett sätt som är nytänkande och inte minst tar hänsyn till framtida generationer. 

Inget inträde och ingen föranmälan krävs – länken till föredraget skickas ut till alla medlemmar som har meddelat oss sin mailadress.